Spring til hovedindhold

Forslag

Hvidvasksekretariatet

Nyhed

11. januar 2024 10:46

Hvidvasksekretariatet udgiver risikovurdering vedr. indkaldelse af 1.000-kronesedlen

Nationalbanken har i samråd med Erhvervsministeriet besluttet, at seddelserier fra 1944 til 1997 samt 1.000-kronesedlen bliver ugyldige som betalingsmidler den 31. maj 2025 og påbegynder derfor indkaldelse af sedlerne.

Nationalbanken vurderer, at 1.000-kronesedlen ikke længere er nødvendig for at understøtte sikre og effektive betalinger for borgere og virksomheder i Danmark. Samtidig vurderes det, at den danske 1.000-kroneseddel er eftertragtet i de kriminelle miljøer og udgør en forhøjet risiko for anvendelse i forbindelse med økonomisk kriminalitet fx hvidvask, aflønning af sort arbejde og forfalskning af pengesedler.

 

Hvidvasksekretariatet vurderer, at risikoen for hvidvask i forbindelse med indkaldelsen af de gamle seddelserier er begrænset. Hvidvasksekretariatet vurderer, at risikoen for hvidvask i forbindelse med udfasning af 1.000-kronesedlen er betydelig.

 

Læs hele rapporten 'Risikovurdering vedr. Nationalbankens indkaldelse af ældre pengeseddelserier og 1.000-kronesedlen'

5. marts 2024

Hvidvasksekretariatet

Ny kvartalsrapport: Risiko for hvidvask ved udfasningen af 1.000-kronesedlen

I denne kvartalsrapport kan du blandt andet læse om risikoen for hvidvask i forbindelse med udfasningen af 1.000-kronesedlen. Der er også nyt om kontanter fra Norge, hvor godt 27 millioner norske kroner forlader Norge - hver dag. Du kan herudover læse om hvidvask via forbrugslån.

5. februar 2024

Hvidvasksekretariatet

Virksomheder risikerer at blive indblandet i hvidvask

Virksomheder skal være opmærksomme på, hvem der betaler deres regninger. Hvidvasksekretariatet vurderer nemlig, at handelsbaseret hvidvask udgør et højrisikoområde for hvidvask i Danmark.

16. november 2023

Hvidvasksekretariatet

Ny temarapport: Flere straffes for hvidvask

Antallet af fældende afgørelser for hvidvask stiger. Både afgørelser om simpel hvidvask og grov hvidvask har ført til flere domme. Udviklingen bliver beskrevet i Hvidvasksekretariatets nye temarapport ”Afgørelser om hvidvask i tal.