Spring til hovedindhold

Forslag

Hvidvask

Langt det meste kriminalitet sker for pengenes skyld, men før de kriminelle aktører kan bruge pengene i den legale økonomi, skal pengene vaskes hvide.

Udbytte fra kriminalitet begået i Danmark og i udlandet hvidvaskes i Danmark. Det er vanskeligt at opgøre omfanget af hvidvask herhjemme, men det handler om mange milliarder kroner hvert år, som kriminelle aktører anbringer, slører og integrerer i og igennem Danmark – til stor skade for vores samfund.

 

Hvidvask sker i flere faser  

1

Hvidvask foregår typisk i flere faser: Anbringelse, sløring og integrering. Hvordan faserne konkret udspiller sig afhænger af, hvilken kriminalitetsform pengene kommer fra, de kriminelle aktørers intentioner og kapaciteter samt de muligheder for hvidvask, som er i samfundet. Hvidvaskmetoderne varierer og udvikler sig hele tiden.

 
 

Anbringelse (Placering)

Det økonomiske udbytte fra de kriminelle aktiviteter føres ind i det finansielle system. Det kan fx være kontanter fra handel med narkotika, der skal ind på en bankkonto eller via kontantudførsler til udlandet. Hvis det ulovlige udbytte allerede er i det finansielle system – det kan være  udbytte fra internetsvindel eller indbrud i netbank – er denne fase ikke nær så tydelig. 

 

hvidvask i faser illustration

 

Sløring

Sløringsfasen er et vigtigt led i at få ulovligt udbytte til at se legalt ud. Her adskilles det ulovlige udbytte fra dets oprindelse gennem forskellige transaktioner for at skjule, hvor det stammer fra. Alt efter størrelsen af det beløb, der hvidvaskes, kan sløringsfasen indeholde flere led og derfor være mere eller mindre kompleks. I nogle af de mest simple sager sløres midlerne ved at flytte mellem forskellige personers bankkonti. I andre større og mere professionelle hvidvasknetværk indgår der flere hundrede virksomheder placeret i flere forskellige lande, herunder skattelylande eller lande med ringere hvidvaskforanstaltninger end i Danmark. 

 

Integrering

I denne fase tilbageføres midlerne til gerningspersonen, der dermed har fået sit ulovlige udbytte hvidvasket. Når midlerne tilbageføres, blandes de med gerningspersonens øvrige økonomi, og han eller hun kan nu anvende pengene ligesom lovligt tjente penge. Det er ikke en forudsætning, at midlerne tilbageføres til Danmark. De kan også placeres i udlandet, hvor den kriminelle aktør har kontrol over dem.